Welkom
Loopbaanheroriƫntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


FEBRUARI 2016

Geluksvaasje

Ik wil dat het gewoon goed gaat. Waarom moet het bij mij altijd moeilijk? Waarom lukt het me niet? Ik wil gewoon gelukkig zijn! Regelmatig hoor ik dit soort verzuchtingen. Voor veel mensen is een rimpelloos bestaan een streven: geen zorgen, geen ongemak, volledig tevreden zijn met jezelf. In de maakbare wereld van vandaag de dag wordt iedereen verantwoordelijk gesteld voor zijn eigen geluk. Dat levert vooral veel teleurstellingen op. Want het leven is niet rimpelloos. Het stelt ons allemaal voor uitdagingen.

Kun je altijd gelukkig zijn? Of geldt hiervoor hetzelfde als voor bijvoorbeeld kou en warmte? Kou bestaat bij het ervaren van warmte. Als het in de winter 16 graden is, vinden we dat warm. Is het echter in de zomer 16 graden, dan vinden we dat koud. Het is dus uiterst subjectief. Geluk kan geen permanente staat zijn, simpelweg omdat alles verandert. Er gebeurt altijd iets, om ons heen of in onszelf. De kunst is je daaraan aan te passen en je eraan over te geven.

Misschien heb je wel een geprobeerd op een plankje te staan met een bal eronder, een veelgebruikte oefening bij fysiotherapie. In het begin gaat het plankje alle kanten op en val je er regelmatig van af. Langzaam leer je niet te vechten tegen de plank, maar mee te bewegen. Met concentratie, aandacht, reageren op de signalen van je lijf weet je steeds beter de balans te vinden. En dan sta je ineens een paar tellen doodstil op de bal. Wauw!

Misschien is het zo ook met geluk. Wellicht moeten we er niet voor vechten in de hoop het ooit te bereiken, maar alerter zijn op wat het leven ons nu brengt. Want het zijn vooral de momenten die ons gelukkig maken, omdat ze bijzonder zijn, omdat ze eruit springen. Misschien moeten we niet streven naar gelukkig zijn maar naar het intenser ervaren van de geluksmomenten van iedere dag. Er niet aan voorbijlopen maar er even bij stilstaan en ervan genieten. Het kan je kracht geven om ook de vervelende dingen aan te kunnen die ongetwijfeld op je pad komen.

Train jezelf alerter te zijn op jouw geluksmomentjes. Schaf bijvoorbeeld een geluksdagboekje aan en schrijf iedere avond voor het slapen je geluksmomenten op. Daag jezelf uit er steeds minimaal drie te noteren. Je kunt jezelf ook iedere dag vijf welgemeende complimenten geven. Alles wat ervoor zorgt dat je meer stilstaat bij de fijne dingen in jouw leven. Zoek naar wat voor jou werkt. Doe wat bij jou past en wat jou gelukkig maakt. Ik heb sinds kort een geluksvaasje op mijn bureau staan. Een collega-coach bracht mij op dit idee. Iedere keer als er iets gebeurt waar ik blij van word, schrijf ik het op een kladje papier en gooi het in het vaasje.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.