Welkom
Loopbaanheroriëntatie
Individuele coaching
Begeleiding bij burnout en stress
Klankbordgesprek
Blog
Over Carla Verweij
Links
Contact
Voor loopbaanbegeleiding en begeleiding bij burnout en stress   
BLOG


JANUARI 2016

Een overtuiging tackelen

De kamer is een grote puinhoop. Je pakt lukraak wat beet, legt dat ergens neer. Het lijkt wel of overal rommel ligt. De moed zakt je in de schoenen bij het idee dat opruimen uren gaat duren. Je wilt eigenlijk maar één ding: weg van die plek! Overzicht moet ik hebben, denk je bij jezelf.En systematisch te werk gaan, dat helpt ook, heb je ergens gelezen. Maar hoe doe je dat dan?

Hier moest ik aan denken toen mijn klant mij vertelde dat ze graag werkt aan kortlopende projecten en opdrachten. Die zijn overzichtelijk en leveren snel zichtbaar resultaat op. Bij langdurende projecten verliest ze het overzicht en daarmee haar motivatie om ermee bezig te zijn. Daarom probeert ze die zoveel mogelijk te vermijden. Maar ergens zit haar dat niet lekker. Het voelt als onmacht.

Soms is de complexiteit zo groot dat een klus je overweldigt. Je ziet dan door de bomen het bos niet meer en weet niet waar je moet beginnen. Je raakt als het ware verlamt. Als dit je vaker overkomt, kan dat leiden tot de overtuiging dat je dit dus niet kunt. En heeft die overtuiging eenmaal bij je post gevat, is de kans groot dat je die steeds bevestigd ziet. Self-fulfilling prophecy noemen we dat.

Het beeld van de kamer was niet willekeurig. Het geeft weer hoe ik ervan overtuigd was dat ik niet kon opruimen. Dat denkbeeld was ontstaan in mijn jeugd, toen mijn broer in staat bleek echt op te ruimen, terwijl ik niet verder kwam dan het maken van stapeltjes en het verplaatsen van voorwerpen. Door die overtuiging heb ik het mezelf regelmatig lastig gemaakt en het leidde ook tot behoorlijke stress. Dat is nu verleden tijd.

Ondertussen heb ik ervaren dat het mij helpt om in een hoek van de kamer te beginnen en van daaruit verder te gaan. Ik kijk vooral niet naar wat er allemaal nog ligt, probeer geen overzicht te houden en efficiënt te zijn. Ik zet een muziekje op en ben alleen maar bezig met wat ik op dat moment in mijn handen neem. Tegenwoordig noemen we dat mindful opruimen.

Toen mijn klant en ik over het voorbeeld verder praatten, ontstond bij haar de ruimte opnieuw te kijken naar haar overtuiging dat ze niet in staat is langdurende projecten aan te pakken. Ze ontdekte dat niet alleen deze overtuiging haar in de weg stond. Ze verwachtte ook nog van zichzelf dat ze meteen het totale project overzag met alle tussenliggende stappen. Ze spiegelde zich aan haar collega’s, die dit in haar ogen allemaal wel konden. Een vertekend beeld, zo bleek bij navraag.

Door deze inzichten vond ze de moed te zoeken naar wat ze wel kan en te experimenteren met verschillende aanpakken, om zo te ontdekken wat bij haar past. Kortdurende projecten hebben nog steeds haar voorkeur, maar inmiddels raakt ze niet meer in de stress van omvangrijker opdrachten.

Wil je reageren op deze blog of heb je suggesties voor onderwerpen, laat het mij weten. Vind je het leuk om iedere maand mijn blog per mail te ontvangen, meld je dan aan.